Cukraus žala

Nuo pomidorų padažo iki žemės riešutų sviesto – pridėtinio cukraus galima rasti net pačiuose netikėčiausiuose produktuose. Nemažai žmonių valgo ir užkandžiauja greitu, perdirbtu maistu. Kadangi šiuose produktuose dažnai yra pridėtinio cukraus, todėl cukrus sudaro didelę jų dienos kalorijų dalį.

• Pasak ekspertų, cukraus vartojimas yra pagrindinė nutukimo ir daugelio lėtinių ligų, tokių kaip 2 tipo diabetas, priežastis. Nutukimo procentas didėja visame pasaulyje, ir manoma, kad pridėtinis cukrus, ypač iš saldintų gėrimų, yra vienas pagrindinių kaltininkų. Jų vartojimas padidina jūsų alkį ir gali sukelti atsparumą leptinui – svarbiam hormonui, kuris reguliuoja alkį ir liepia jūsų organizmui nustoti valgyti.

• Cukrus didina riziką susirgti širdies ligomis. Įrodymai teigia, kad mityba, kuriojegausu cukraus, gali sukelti nutukimą, cukraus kiekio kraujyje ir kraujospūdžio disbalansą, kūno uždegimo procesus ir didelį trigliceridų kiekį – visus širdies ligų rizikos veiksnius.

• Mitybos, kuriose suvartojama daug cukraus, gali padidinti androgenų sekreciją, riebalų gamybą ir uždegimą – visa tai gali padidinti spuogų atsiradimo riziką.

• Per didelis cukraus kiekis gali sukelti nutukimą, atsparumą insulinui ir bendrą kūno uždegimą – visa tai yra vėžio rizikos veiksniai.

• Mityba, kurioje gausu cukraus ir perdirbto maisto, gali padidinti depresijos riziką.

• Cukringas maistas gali pagreitinti odos senėjimą ir raukšlių susidarymą.

• Valgant per daug cukraus, paspartėja telomerų sutrumpėjimas, o tai padidina ląstelių senėjimą.

• Mityba, su kuria gaunama daug cukraus, gali pabloginti atmintį ir būti susijusi su padidėjusia demencijos rizika.

• Maistas, kuriame yra daug cukraus, gali neigiamai paveikti jūsų energijos lygį, sukeldamas smarkiai padidėjusį cukraus kiekį kraujyje ir greitą energiją, o po to – staigų energijos kritimą sumažėjus cukraus kiekiui kraujyje.

• Per daug cukraus gali sukelti būklę, kai kepenyse kaupiasi pertekliniai riebalai.

• Neigiamas poveikis dantų sveikatai: valgant per daug cukraus gali atsirasti dantų ertmių. Burnos bakterijos maitinasi cukrumi ir išskiria rūgštinius šalutinius produktus, kurie sukelia dantų demineralizaciją.

• Per didelis cukraus kiekis nuolat pakelia cukraus kiekį kraujyje, todėl gali pažeisti inkstų trapias kraujagysles. Tai gali padidinti inkstų ligos riziką.

• Cukrus, padidindamas šlapimo rūgšties kiekį kraujyje, padidina ir podagros išsivystymo riziką – podagra yra uždegiminė liga, kuriai būdingas sąnarių skausmas.